tisdag 3 maj 2011

1-2-3...Rödlök!

Att kunna konservera goda smaker vore en dröm. Tänk att ha en liten burk som kan öppnas då och då för att delge underbara smaker och vässa till vardagsmaten. Drömmen kan faktiskt bli sann! Konservera ett gäng grönsaker och ni har era smakburkar. Grundreceptet för inläggningar är en så kallad ”1-2-3 lag”. Den består av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Lagen kokas upp och slås sedan över de grönsaker ni önskar att konservera. Det går i princip att använda vilka grönsaker som helst. Nedan följer att recept på rödlök som passar till alla typer av rätter och även ger ett härligt färginslag på tallriken.

Inlagd rödlök

2 st. rödlökar
1 msk hackad persilja
½ dl ättika (12 %)
1 dl socker
1½ dl vatten
1 st. lagerblad

Skala och skiva rödlökarna. Lägg rödlöken tillsammans med persiljan i en glasburk. Koka upp ättika, socker, vatten och lagerbladet. Slå sedan lagen över löken. Täck burken med ett lock och ställ kallt. Löken kan ätas efter någon timme men smakar bäst efter ett dygn.


2 kommentarer:

  1. att vi ska göra i sommar! va länge står sig de hele? blir det som en riktig konservering eller är det bara ngn snabbvariant? du får styra upp det här projektet!

    SvaraRadera
  2. Rödlöken står sig länge men blir mjukare för var dag som går.

    SvaraRadera