tisdag 24 maj 2011

Förnamnsbiffen

Rydberg, Stroganoff, Lindström och Wellington - många klassiska biffar finns det! Den kanske något mer okända men minst lika goda är Greta (som för övrigt verka vara den enda förnamnsbiffen). Enligt sägnen ska den ha sitt ursprung från Stadshotellet i Karlstad. En Biff Greta ska enligt originalreceptet göras på skrapad oxfilé. Gubbmat väljer dock tärna köttet och det går lika bra med ryggbiff. Tänk på att en välmarmorerad ryggbiff har oftast betydligt mer smak än en oxfilé. Receptet är mycket enkelt och det är få ingredienser, men det blir oerhört gott.

Gubbmats variant på Greta - som räcker för dig och din vän.

250 g oxfilé eller ryggbiff
2 st schalottenlökar
2 msk Dijonsenap
1 st äggula
salt
svartpeppar
smör till stekning


Tärna köttet och blanda samman alla ingredienserna.


Stek sedan biffblandningen i rikligt med smör. Cornichoner och stekt potatis är klassiska tillbehör.

1 kommentar: