tisdag 31 maj 2011

Så lyckas du med kycklingfilén!

Filén är särklass den mest populära detaljen på kycklingen. Det är ju trots allt den möraste biten - men samtidigt är det även den magraste, vilket gör den relativt svårtillagad. För att lyckas med tillagningen är det viktigt att skinnet sitter kvar på filén. Ta för vana att alltid köpa färsk kycklingfilé med skinn - resultatet blir så mycket bättre.

Börja med att krydda filén med salt och peppar. Bryn sedan skinnsidan hårt i olivolja. Skinnet ska dra ihop sig och bli knaprigt. Lägg sedan filén (skinnsidan uppåt) i en ugnssäker form. Stänk över lite citron och stek sedan klart i 125 grader varm ugn tills innertemperaturen är 68 grader. Har ni ingen termometer så är det dags att köpa en!

Denna kycklingfilé har serverats med stuvad savoykål och blomkål.
Receptet räcker till fyra personer.

1 st. blomkålshuvud
½ savoykålshuvud
½ purjolök
1 msk smör
3 dl Cremé Fraich
½ citron
persilja
salt
peppar

Bryt försiktigt loss blomkålsbuketterna och koka dem i saltat vatten i 5 minuter. Strimla savoykålen och purjolök och stek dem i smör. Häll sedan över Cremé Fraich och saft från citronen. Koka på svag värme till såsen har blivit simmig. Vänd sedan ner den kokta blomkålen och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar