tisdag 28 juni 2011

Succélaget!

Att laga mat är som att sätta ihop ett perfekt fotbollslag. Det krävs en trovärdig målvakt, en stabil backlinje, en libero, ett dynamiskt mittfält och framförallt en "striker" som kan göra det oväntade. Gubbmats sillunch är ett perfekt fotbollslag! Målvakten är en sann trotjänare i form av Vikabröd med vispat brynt smör (se tidigare inlägg för recept). Utifrån brödet kan sedan resten av laget adderas och komponeras. Backlinjen kan inte bli stabilare än en klassisk inlagd sill - ett gäng sötsura fiskar som funkar i alla lägen. Som libero har man en fri roll och bör befinna sig överallt på plan - i sillunch sammanhang passar inget bättre en nykokt svensk färskpotatis. Ett välspelade mittfält måste både innehålla spelare det går att lita på och spelare med kreativitet så att dynamiken finns kvar. I detta fall symboliseras det av en dillstinn senapssill - ett säkert kort som ändå kan överraska. För att krydda till laget har Gubbmat valt att matcha en currysill som "striker". Ett något otippat kort på det klassiska svenska sillbordet - men alla lag behöver sin utländska fixstjärna. Detta välformerande lag kommer att vinna många titlar framöver - lita på det!



Om ni vill testa vad den utländska fixstjärnan går för, så finns receptet här.

Currysill

1,5 dl majonnäs
1,5 dl crème fraiche
1 msk curry
1 tsk neutral olja
1 st.  äpple (Granny Smith)
1 dl syltlök
2 st. vårlökar
1 msk syltlöksspad
350 g inlagd sill

Blanda majonnäs och crème fraiche. Fräs curryn i olja på medelvärme i 1 minut och låt svalna. Skala och tärna äpplet. Hacka syltlöken grovt. Skiva vårlöken och skölj den noga. Blanda sedan ner curryn, äppelbitarna, syltlöken och vårlöken i majonnäs och crème fraiche blandningen. Rör sedan ner syltlöksspadet. Häll av sillen i ett durkslag och blanda ner den curryblandningen.

2 kommentarer: