söndag 3 juli 2011

Sommarens sallad

Tydligen är det sallad som ska ätas på sommaren. Någon har helt enkelt bestämt det. Om detta beror på tryckande sommarvärme eller att sallad ska nyttigt för den stundande "beachsäsongen" kan vi inte svara på -  men hur som helst går det att hitta underbara råvaror så här års. En god och bra komponerad sallad består inte av isbergsallad, tomater och gurka. Ge grönsaksdisken en ärlig chans! Botanisera runt och ta de grönsaker som ser färskast och mognast ut för dagen. Smyg gärna ner några färskpotatisar och ägg - vilket gör att du även kanske blir mätt. Glöm inte heller att göra en välsmakande dressing.

Här är Gubbmats tips på bra komponenter till sommarens sallad:
Färsk potatis
Rädisor
Ugnsbakade körsbärstomater
Blancherade vaxbönor och haricots verts
Ägghalvor
Salladslök
Kronärtskockor
Krutonger av surdegsbröd
Rökt sidfläsk

2 kommentarer:

 1. Hej, har alltid lite svårt att få till äggen, antingen för lösa eller för hårda. Hur gör jag för att få fram den fasta men samtidigt krämiga gulan?

  Tack!

  SvaraRadera
 2. Jag antar att du är ute efter perfekta ägget. Det är ett bekymmer vi flesta har - men det finns en lösning.

  För att minska risken att äggen spricker ska de vara rumstempererade innan du startar kokningen. Koka upp vatten. Lägg sedan i äggen försiktigt. Sänk värmen på plattan ett snäpp och koka äggen i 6 minuter. Spola sedan äggen i kallt vatten i 20 sekunder.
  Perfect egg - done!

  SvaraRadera