torsdag 8 september 2011

En sann gubbtjyv spar på det mesta!

I dessa finansiella kristider som råder idag kan vara läge med två spartips - örtsalt och vaniljsocker.

Gubbtips 1
Örtsaltet är ett utmärkt sätt att ta vara på örterna innan de har vissnat av höstkylan ute i trädgårdslandet. Det är mycket enkelt - hacka örterna och stöt dem samman med grovt flingsalt. All typer av örter fungerar bra att använda. Förvara i en tättslutande burk. Gubbmat tipsar gärna om salvia som passar perfekt till en pasta Carbonara.

Gubbtips 2
Nästa gång du gör t ex en underbar Crème Anglaise - släng inte vaniljstången som blir över! Låt den torka i en skål med strösocker. Efter en någon vecka har du sedan ett användbart vaniljsocker. Det går även bra att mixa alltsammans till ett puder för en intensivare smak. 

4 kommentarer:

  1. Hej Gubbmat, kan man göra ett örtsalt med libbsticka? det växer som ogräs på trädgården här

    Mvh

    Gunnar i Piteå

    SvaraRadera
  2. Hej Gunnar!
    Det går absolut bra att använda libbsticka. Har dock svårt att komma på vad saltet sedan kan användas till. Förslag välkomnas!

    Libbstickan fungerar annars utmärkt att frysa. Blanchera den hastigt innan infrysning bara. Perfekt för att sedan krydda upp fisksoppan eller buljongen. Eller varför inte göra några goda avkok - se tidigare blogginlägg.

    Hälsningar
    Gubbmat

    SvaraRadera
  3. Jag tänker ärtsoppa!?
    Vad tror Gubbmat?

    Gunnar i Piteå

    SvaraRadera
  4. Inte helt dum idé Gunnar. Ska absolut testa det nästa torsdag!

    SvaraRadera