söndag 25 september 2011

Smördegsinbakat äpple

Det här är en mycket enkel dessert som samtidigt ser något avancerad ut. Alltså perfekt för att snabbt imponera på någon. Testa redan ikväll - det hinner du! När det gäller valet av äpplen anser Gubbmat att såhär års är det bara svenska som gäller.

Smördegsinbakat äpple, 2 pers.

1 st. äpple
1 msk mandelmassa
kanel
kardemumma
smördeg
1 st. ägg
florsocker


Sätt ugnen på 200°C. Dela äpplet och ta ut kärnhuset. Gör ett litet snitt på undersidan av äpplet så det kan stå. Riv mandelmassan och fördela den på äppelhalvorna. Strö över önskad mängd kanel och kardemumma. Skär ut två 15 x 15 cm stora bitar smördeg. Ställ äppelhalvorna på vardera smördegsplatta. Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg och vik upp hörnen runt äpplena. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggula och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Servera gärna med vaniljsås eller glass.




1 kommentar:

  1. Smarrigt! Har ni någon favoritsort bland de svenska äpplena?

    SvaraRadera