torsdag 10 november 2011

I väntans tider!

Imorgon är det traditionsenlig gåsmiddag som gäller, och som vi har väntat på att fira denna trevlig skånska företeelse! Gubbmat lovar att återkomma med en recension angående festligheterna. Men i väntas tider låter vi bjuda på en annan god fågel - nämligen majskycklingen. Såhär års passar det utmärkt att sno ihop en svamprisotto som tillbehör. Addera gärna smörstekt savoykål till anrättningen - då blir det mer konsistensskillnader och därmed intressantare att äta.


600 g  carnaroliris
0.5 dl olivolja
75 g smör
3 st. schalottenlökar
2 st. vitlöksklyftor
400 g Karl Johan-svamp eller annan god svamp
1,5 l hönsbuljong
2 dl vitt vin
1 dl parmesanost, riven
salt
svartpeppar

Skölj riset med kallt vatten i ett durkslag. Koka upp hönsbuljongen. Finhacka schalottenlöken och vitlöken och stek dem lätt i olivolja och smör, använd en sauteuse för bästa resultat. Dela sedan svampen i mindre bitar och tillsätt dem i sauteusen. Stek ytterligare i några minuter.

Rör ner riset och tillsätt vinet. Låt vinet koka in. Tillsätt sedan den heta hönsbuljongen i omgångar och låt koka under omrörningen tills nästa all vätska har kokat bort. Tänk på att en bra risotto ska vara något lös. Ta sedan sauteusen från spisen och rör ner parmesanosten. Smaka av med salt av svartpeppar samt eventuellt en skvätt citronsaft. Tänk på att en extra klick smör kan höja din risotto ytterligare ett snäpp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar