torsdagen den 29:e september 2011

"Höstboosta" din kyckling

Hösten kommer allt mer. Det blir kyligare, mörkare och möjligtvis även lite regnigare. Låter helt klart tråkigt. Men hösten innehåller även en hel del underbara smaker - som t ex välväxta rotsaker, mustiga grytor och svamp. Sådana saker gör ju att de mörka, kalla och regniga dagarna lätt faller i glömska.

För att komma i rätt känsla rekommenderar Gubbmat att ni "höstboostar" er kyckling! Detta gör ni genom att mixa torkad svamp med en stavmixer eller i en matberedare. Krydda sedan kycklingen med svampen, färsk rosmarin, salt och peppar. En underbar höstdoft kommer sedan att spridas i köket när kycklingen tillagas - och Gubbmat lovar att efter att ni har provat detta så kommer hösten vara er favorit årstid.

söndagen den 25:e september 2011

Smördegsinbakat äpple

Det här är en mycket enkel dessert som samtidigt ser något avancerad ut. Alltså perfekt för att snabbt imponera på någon. Testa redan ikväll - det hinner du! När det gäller valet av äpplen anser Gubbmat att såhär års är det bara svenska som gäller.

Smördegsinbakat äpple, 2 pers.

1 st. äpple
1 msk mandelmassa
kanel
kardemumma
smördeg
1 st. ägg
florsocker


Sätt ugnen på 200°C. Dela äpplet och ta ut kärnhuset. Gör ett litet snitt på undersidan av äpplet så det kan stå. Riv mandelmassan och fördela den på äppelhalvorna. Strö över önskad mängd kanel och kardemumma. Skär ut två 15 x 15 cm stora bitar smördeg. Ställ äppelhalvorna på vardera smördegsplatta. Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg och vik upp hörnen runt äpplena. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggula och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Servera gärna med vaniljsås eller glass.




fredagen den 23:e september 2011

Restaurangbesök - Aubergine

Gubbmat har alltid haft en försmak för restauranger som presterar bra under smärtgränsen - ställen med enkel god mat för en billig penning. Denna gång är det klassiska Aubergine på Östermalm som har hedrats med ett besök. Restaurangen inrymmer en väl tilltagen bar som lämpar sig perfekt för en snabb galopp efter jobbet - vilket även skedde vid vårt besök innan vi välkomnades längre in i lokalen av en lättsam och trevlig servitör. Matsalen är så där skönt stött och något sliten vilket skapar en gemytlig atmosfär. Det känns tryggt och avslappnat att sätta sig till bords och även menyn andas samma känsla. Förrätterna är klassiska som bl.a. Gratinerad getost, Löjromstoast och Toast Skagen. Även huvudrätterna har samma traditionella snitt - som t ex Tomat och chilibaserad fiskgryta med aioli, Lammrostbiff med blomkålscrème, sparris och rosmarinsky samt Halstrad råbiff med örtsmör, tomatsallad och pommes frites. Efterrätterna sviker inte heller traditionalisten - eller vad sägs om en Crème Brûlée eller kanske en Chokladtryffelterrine? På det stora känns det hela lite gubbigt - och vi gillar det!

Det som spisades för vår del denna kväll var den Halstrade råbiffen och Chokladtryffelterrinen. Båda lämnade inget starkt matminne för framtiden - men var helt klart godkända. Den väl tilltagna biffen var saftig och bra komponerad med rätt mängd kapris. De tillhörande pommes frites var perfekt friterade. Chokladtryffelterrinen, som påminde om en tigerkaka genom sina skikt av mörk- ljus- och vitchoklad, var bra tempererad och mycket smakrik. En perfekt avslutning tillsammans med en dubbel Espresso.

Aubergine är traditionellt medelmåttigt på ett positivt sätt med en stor smula glädje! Restaurangen levererar god mat och de levererar även små siffror på notan vilket gör restaurangen till ett bra middagsalternativ för fler tillfällen.


onsdagen den 21:e september 2011

Viltspecial!

Priserna på viltkött är skyhöga! en styckningsdetalj som är överkomlig är steken på hjort och rådjur. Tillagar man den lika försiktigt som en filébit så känns det precis som att äta en sådan också, kanske bättre beroende på kocken.

Självklara gubbtillbehör bredvid proteinerna bör vara brysselkål och hasselbackspotatis. Tänk på att inte bli lurad av din kötthandlare att köpa vildsvin. Vildsvin är inte så gott.

Tillagningstips på vilt: 
Salt och peppra köttet innan stekning, skär små snitt och pilla i rosmarin och små vitlöksbitar, låt sen köttbiten ligga och tempereras ett tag innan stekning så att pannan inte får köldskador vid kontakt. Stek köttbiten så att den får färg runtom och lägg sedan på ett galler med en plåt under i ugnen. Stjärnkockarna på Lux rekommenderar en ugnstemperatur på 90 grader. Sätt in en termometer i mitten av köttbiten och mät upp till ca 48 grader. Ta ut köttbiten och vila den en stund så att inte all köttsaft flyter ut när du skär den. När det gäller steken så skär inte tjockare skivor än centimetern.

Happy Hunting !

måndagen den 19:e september 2011

Gubbförpackningar!

Hur lyckas man bibehålla samma logotyp, samma slogan trots kooperativa uppgångar och fall både till höger och vänster? Ströbröd eller skorpmjöl är och har varit en viktig produkt för det svenska köket genom alla tider och det smakar lite bättre med en sjuhelvetes snygg gubbförpackning, inte sant?

Förstklassigt!

söndagen den 18:e september 2011

En "kan bli bra" nyhet!

När Fazer bestämde sig för att gå Asian med Dumle språngade man för ett längdhopp av rang men snubblade in i straffområdet på en fotbollsplan för ett anfallande Leeds under Tomas Brolins era. Tanken var att Leeds stjärna Anthony Yeboah skulle få silverfatspassar av våran svenska Huddiksvallare. Kombinationen lät lovande men lyckades inte helt ut. Vart vill gubbmat komma med detta?

Faktum är att kombinationen choklad, kola och nötter är en win,win, win situation men det finns ett fel. Nötter, speciellt cashew, är inte så jäkla goda om man inte rostar dem ordentligt.....

Trots ovan är det en mycket bra godis med ännu mer potential förutsatt att Fazer läser detta!

lördagen den 10:e september 2011

En sann gubbtjyv spar på det mesta återigen!

Som en fortsättning på det förra inlägget kommer här ytterligare ett spartips i samma anda - örtsocker.

Gubbtips 3
Citronmeliss är en sådan ört som bara växer och växer. Till slut finns det bara en utväg - och det är att göra slut på den fullständigt genom att mixa citronmelissen med socker. Det blir ett gott socker med härligt grön färg. Perfekt att bl. a. strö över filen till frukost. När vi ändå snackar fil så rekommenderar Gubbmat två sorter - Bollnäsfil och Fjällfil. Två filer med bra syrlighet och bra konsistens - inget annat funkar.

torsdagen den 8:e september 2011

En sann gubbtjyv spar på det mesta!

I dessa finansiella kristider som råder idag kan vara läge med två spartips - örtsalt och vaniljsocker.

Gubbtips 1
Örtsaltet är ett utmärkt sätt att ta vara på örterna innan de har vissnat av höstkylan ute i trädgårdslandet. Det är mycket enkelt - hacka örterna och stöt dem samman med grovt flingsalt. All typer av örter fungerar bra att använda. Förvara i en tättslutande burk. Gubbmat tipsar gärna om salvia som passar perfekt till en pasta Carbonara.

Gubbtips 2
Nästa gång du gör t ex en underbar Crème Anglaise - släng inte vaniljstången som blir över! Låt den torka i en skål med strösocker. Efter en någon vecka har du sedan ett användbart vaniljsocker. Det går även bra att mixa alltsammans till ett puder för en intensivare smak. 

måndagen den 5:e september 2011

Surkål med Taylors & Jones

Nu efter semestern och när hösten knackar på dörren är det dags att börja smygsmaka på konserverna. Som bekant är inte Gubbmat rädda för lite nyttig syra i form av surkål. Bäst blir den ihop med en god korv och det kan Taylors and Jones tillverka. Väl hos korvgubbarna kan man även köpa deras tomatrelish som slår det mesta som kommer den vägen.

Koka lite potatis och morötter, knaperstek bitar av lite rökt sidfläsk. Blanda detta med lite surkål och låt puttra ihop. Servera med dagens korvval, dijon och tomatrelish


Gubbmat rekommenderar fläskkorvarna hos Taylor and Jones.