måndag 6 februari 2012

Häll din öl i grytan!

Visst är det gott att dricka öl? Men öl kan vara minst lika gott i maten som i strupen. Vem har inte njutit av coq au bière, sjömansbiff och porterstek eller kanske musslor kokta i gueuze någon gång i sitt liv?

Det går att använda alla typer öl i matlagningen. Alla sorter har sina användningsområden. Vad som är viktigt att tänka på är att beskare öl som ale och pilsner inte får koka för länge. Beskheten kommer då att framträda tydligare och till slut dominera i smaken. Nedan finner ni ett recept där veteöl ingår. Veteöl har en härlig fräschör som passar utmärkt i matlagning och speciellt till ljusa köttslag som kyckling och fläskkött. Receptet är mycket enkelt och måste testas!

Men glöm för guds skull inte att dricka en öl till maten (och under matlagningen) - det blir så mycket godare då!Hoegaardengrytan
4 pers.

600 g potatis
smör
2 st. äpplen, fasta
3 st. gula lökar
400 g bogfläsk eller sidfläsk
4 st blad salvia
1 msk Dijonsenap
1 flaska 33cl Hoegaarden
salt
svartpepparSkiva potatis i 1 cm tjocka skivor. Bryn dem sedan i smör på båda sidor i en stor traktörpanna. Skala och kvarta äpplen och lök. Tillsätt dem i pannan och stek ytterligare. Skiva sedan fläsket och lägg ner det i pannan. Tillsätt salvia och Dijonsenap. Slå sedan på ölen och låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar