onsdag 14 mars 2012

Gubbmat i Åre : Ölbaren

Inför säsongen 2012 har byns storhövding Sonny utvidgat sitt krogimperium med en kombinerad bar och matsal belägen vid Åre torg. Ölbaren är namnet som på rekordtid etablerat sig som bästa restaurang i den populära skidorten. Nomineringar i White guide, fullsatt matsal och ett allmänt surr vittnar om god mat och dryck - men det är något mer som får grytorna att koka över på Torggränd 2B.

Restaurangen drivs nämligen av tre mycket besynnerliga men begåvade herrar: köksmästarna Kalle Nilsson och Joakim Almqvist samt sommelier Christoffer "Cricket" Karlsson. En trio som på kort tid gjort sig ett namn som byns kreativa ledstjärnor med smak för livets riktigt goda sidor. Gränsen mellan matlagning, shots-race på Timmerstugan och pimpelfiske har suddats ut och de tre herrarna låter joie de vivre och all-in-mentalitet genomsyra dygnets alla vakna timmar. På frågan om restaurangens filosofi lämnas olika svar vid våra besök: "Mallen mina vänner, mallen", "Grand Cru" och "Väck inte björnen". Bakom dessa något svårdechiffrerade aforismer skönjer man en genuin vilja att leverera underhållning och god mat. Som gäst får man ett stort mått av båda.

Vi inleder med en skaldjurstriptyp: råräka, blini med löjrom samt smörbrynt pilgrimsromsäck. Rent och fräscht, romsäcken med den klassiska hav-och-näsblod-touchen. Brödserveringen är genialisk. Ett briocheliknande ljust bröd gräddat i sin form, Ovikensmör och en träkåsa i masurbjörk landar på bordet. Ur thermos serveras en rykande viltbuljong och fjälljaktstämningen är ett faktum.

Näst kommer havskräfta och pilgrimsmussla med citronsyrlig avokadokräm. En stor lättstekt kräfta får optimalt stöd av avokado, denna magiska frukt som för en tynande tillvaro i restaurangvärldens skamhörn sedan 80-talets hemmakocksvurm för halv avokado med räkröra omöjliggjort dess plats på den svenska à la carten. Välkommen tillbaka in i finrummet önskar vi på Gubbmat! Kvällens black&white, möjligen en blinkning till konkurrenternas mer vägkrogsinspirerade menyer, består av caviar, råmarinerad och lätt stekt bläckfisk, vitlökskräm och en sauce nero på bläcket. Brynt smör kompletterar denna fina anrättning som äts ur gröttallrik.

Ölbaren har en omfamnande och inkluderande atmosfär men menyns kötträtt antyder en mer esoterisk ådra hos köksmästarna. ”My little pony ”utgörs av en vackert marmorerad hästbiff med enkla tillbehör. "Gotlandsruss" blir svaret när vi frågar om proveniensen. Inget för hästtjejen vid bordet bredvid som surnar till ordentligt vid presentationen. Vi andra smaskar i oss av detvälsmakande köttet, skäms en smula och skänker en tanke åt alla ridskolehästar.

Desserterna är barnsligt goda: ”Bullar och glass” är en bit stekt levainbröd i kakform toppat med pärlsocker. Glassen som serveras direkt ur sitt fryskärl smakar som mormors nybakade kanelbullar. Matsal- och dryckesarbetet regisseras av en kompetent småländsk man som av oklar anledning kallas  för Cricket. En initial oro över att enbart få bira till maten stillas snabbt genom en inspektion av Ölbarens vinlista. Denna delas i viss mån med systerkrogen Vinbaren och vilar tungt på det klassiska triumviratet Frankrike-Italien-Tyskland. Finöl, Puligny-Montrachet, Pfalz och modern Bordeaux kombineras elegant till våra rätter. En vit biodynamisk Cote de Provence-stänkare för tankarna till fino: gott och kul! För Gubbmats något konservativa vinredaktör känns valen utmärkta och det är särskilt glädjande att de i regel odrickbara vinerna från nya världen lyser med sin frånvaro.

Ett besök på Ölbaren går loss på cirka 1200 kr per person för meny om 8-9 serveringar, dryck en masse och kaffe. Ett varningens finger höjs för Gubbmats friluftsälskande läsare: Den rikliga drycken på Ölbaren medför att det kan bli svårt att vara först uppe i liften dagen efter ett besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar