lördag 26 maj 2012

#vågavägrasurdeg

Surdegsbröd i all ära - men handen på hjärtat, visst är det ändå lite bökigt. Inte nog med att smörjan ska matas och klappas emellanåt, den ska även tillbringa sina semestrar på något "all inclusive hotel" med andra bortskämda sura degar.

Låt oss nu "våga vägra surdegen" för en stund. Satsa istället på en klassisk rågkaka. Brödet som har alla de goda egenskaperna - sött, lite syrligt och en luftig konsistens. Hemligheten är att inte snåla med smöret. Smöret ger den där härligt runda smaken som passar till perfekt till kaffet eller teet.

För att variera sitt bakande går det utmärkt att byta kryddor och typ av socker. Brödet blir lika smaskigt med anis eller kummin och ljus sirap kan bytas ut mot mörk eller kanske en god honung.

Så ta nu strid och återupptäck den gamla herdeliga färsk jästen och baka som vanligt folk! #vågavägrasurdeg

Rågkakor
3 st.

50 g jäst
5 dl vatten (37°C)
2 msk smör
2 msk ljus sirap
1 ½ salt
1 msk fånkål (mald)
½ msk ättiksprit
450 g fint rågmjöl
250 g vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den smidig. Dela sedan degen i tre delar. Forma varje del till en rund kaka. Lägg kakorna på en plåt. Nagga dem och låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda sedan kakorna i 12 minuter i 225°C.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar