tisdag 24 juli 2012

Crème de la crème

Tänk att få vara crème de la crème bland de kända kockarna i världen. Så där genuint respektfull bland hos åldrande och barska veteranerna. För att nå dit ligger det nog många års hårt svettande arbetsdagar och nätter bland spisarna - men det kanske är värt priset? 

Först några år som chef de commis för att dels lära sig grunder i matlagning och dels för att vänja sig att ta riktigt kraftfulla avhyvlingar! Sedan är det dags att avancera upp i hierarkin och efter kanske 20 år kan de titulera dig chef de cuisine. Högst upp på stegen - och om du lyckas bra där och är lite "kockcharmig" kanske du hamnar bland krämet till slut!

Men för dig som nöjer sig med att vara i det högsta krämet endast bland dina vänner behövs det bara några enkla medel. Några secrets de délicieux som ni kan briljera med. Därför vill Gubbmat bjuda på något så passande som just en kräm - en rostad lökkräm. En lökkräm som passar till i princip allt och är fullständigt gudomlig. Perfekt som tillbehör till både fisk och kött. Funkar även lika bra som en sträng på varmkorven eller som dipp till chipsen!

Rostad lökkräm

2 st gullök
½ purjolök
3 st vitlöksklyftor
100 g smör
½ dl olivolja
saft från en halv citron
salt
svartpeppar

Skala lökarna. Skär löken och purjolöken grovt och lägg i en ugnsform. Lägg i vitlöken och fördela smöret runt om i ugnsformen. Häll över olivolja och citronsaft. Rosta sedan i  200 °C i 20 minuter. Det gör inget om det blir lite svart på ytan - det är snarare en fördel. Mixa sedan alltsammans och smaka av med salt och svartpeppar. Häll sedan upp kräm i en trevlig burk. Krämen är precis lika god som varm eller kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar