tisdagen den 14:e februari 2012

Löksoppan - den bästa soppan!

Enkelt är oftast godast, så krångla inte till - gör en en löksoppa. En klassisk fransk förrätt som fungerar precis lika bra som huvudrätt. För att lyckas till det yttersta ska en löksoppa göras på egenhändig kycklingbuljong.

Ett gubbtips är att nästa gång ni gör helstekt kyckling inte kasta skrovet från trancheringen. Lägg istället skrovet med några rotsaker i en kastrull och täck med vatten. Koka på svag värme i 2 timmar. Sila sedan av buljongen. Enkelt och gott!




Löksoppa
2 pers.

3 st. gula lökar
25 g smör
1 tsk strösocker
1 msk vetemjöl
6 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
1 st. lagerblad
½ tsk timjan msk
Salt och svartpeppar

Skiva lök och stek den i smör på låg värme. Tillsätt socker och mjöl och rör om. Häll i kycklingbuljong, vin, lagerblad och timjan och låt soppan sjuda i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

måndagen den 6:e februari 2012

Häll din öl i grytan!

Visst är det gott att dricka öl? Men öl kan vara minst lika gott i maten som i strupen. Vem har inte njutit av coq au bière, sjömansbiff och porterstek eller kanske musslor kokta i gueuze någon gång i sitt liv?

Det går att använda alla typer öl i matlagningen. Alla sorter har sina användningsområden. Vad som är viktigt att tänka på är att beskare öl som ale och pilsner inte får koka för länge. Beskheten kommer då att framträda tydligare och till slut dominera i smaken. Nedan finner ni ett recept där veteöl ingår. Veteöl har en härlig fräschör som passar utmärkt i matlagning och speciellt till ljusa köttslag som kyckling och fläskkött. Receptet är mycket enkelt och måste testas!

Men glöm för guds skull inte att dricka en öl till maten (och under matlagningen) - det blir så mycket godare då!



Hoegaardengrytan
4 pers.

600 g potatis
smör
2 st. äpplen, fasta
3 st. gula lökar
400 g bogfläsk eller sidfläsk
4 st blad salvia
1 msk Dijonsenap
1 flaska 33cl Hoegaarden
salt
svartpeppar



Skiva potatis i 1 cm tjocka skivor. Bryn dem sedan i smör på båda sidor i en stor traktörpanna. Skala och kvarta äpplen och lök. Tillsätt dem i pannan och stek ytterligare. Skiva sedan fläsket och lägg ner det i pannan. Tillsätt salvia och Dijonsenap. Slå sedan på ölen och låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.